Shiatsu

Wat is Shiatsu?

Deze Japanse geneeswijze is oorspronkelijk ontstaan in het oude China, als een vorm van massage welke reeds meer dan 1000 jaar wordt toegepast. Het heeft veel overeenkomsten met acupunctuur, alleen wordt hierbij geen gebruik gemaakt van naalden, maar van een gedoseerde druk uitgeoefend met de vingers. Shiatsu kan prima worden toegepast als aanvulling op de reguliere geneeswijze, doch mag nimmer worden gezien als een vervanging daarvan.

Volgens de Shiatsu-theorie is er in het lichaam Ki (Chi) aanwezig. De westerse wetenschap kent dit begrip niet, maar het kan het beste worden vertaald als levensenergie die door het lichaam loopt via kanalen (meridianen). Zolang deze energie ongehinderd kan stromen, blijft het lichaam in evenwicht en voelt men zich prettig. Omdat in de oosterse wetenschap lichaam en geest als ÚÚn geheel worden gezien, betekent dat, dat zolang de Ki ongehinderd kan gaan, men zich geestelijk en lichamelijk goed voelt. Soms echter wordt deze stroom geblokkeerd door b.v. emoties, spanningen, onevenwichtigheid, een trauma of ongezonde voedings- en eetgewoonten met als gevolg, dat ook het lichaam op allerlei manieren last krijgt van deze verstoring, hetgeen zich kan uiten in o.a. pijn, huidproblemen, neerslachtige stemmingen of andere klachten.

Wat kan Shiatsu voor u doen?

In de praktijk blijkt dat Shiatsu-behandelingen kunnen helpen bij klachten, welke te maken hebben met spanningen, rugklachten, stijfheid, hoofdpijnen en nog vele andere problemen. Een Shiatsu-behandeling is tevens geschikt om een keer heerlijk te ontspannen wanneer u geen klachten heeft, maar indien u eens lekker ontspannen wilt zijn na een drukke werkweek.

Aandachtspunten

Overige zaken om aan te denken:
- het is beter om enkele uren voor de behandeling geen zware maaltijd te nuttigen;
- drink kort voor een behandeling geen alcohol, thee of koffie;
- neem even rust na de behandeling;
- drink veel water na de behandeling. Dit helpt om afvalstoffen kwijt te raken.

Bent u zwanger of heeft u last van koorts of migraine, dan moet u dat vermelden, zodat er bij de behandeling rekening mee gehouden kan worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright ę 2005, John de Goede

Webdesign by:
IF Productions
& Irmax Products

:
IF Productions & Irmax Products